Cesta k úspěchu

Filip ČervenýNapsali o nás, Nástěnka, Uncategorized

Pavel Švestka začal studovat na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Polička v roce 2010, vzdělávání zde úspěšně dokončil v roce 2013. Hned v prvním ročníku absolvoval mimo jiné i základní kurz přípravy zeleninových a ovocných ozdob, protože se již před nástupem na naši školu zajímal o řezbářství a carving jej velmi zaujal. Začal se připravovat na carvingové soutěže, kde se již velmi brzy vypracoval a začínal se umísťovat na stupních vítězů. Dva roky se podílel na vítězství SOŠ a SOU Polička v Carvingové lize ČR. Po celou dobu studia se zároveň zajímal o kuchařské řemeslo a aktivně se účastnil praxe, především prázdninových pracovních aktivit, kde svůj zájem o obor prohluboval.

Londýn, to je současná Mekka gastronomie. Není to tím, že by Britové měli skvělou kuchyni – mají ale skvělé suroviny, za kterými se zde stahují ti nejlepší šéfkuchaři z celého světa. Na spoustě webech jsem četl, že Anglie je pro kuchaře jako vojna a že každý, kdo chce něčeho dosáhnout, by si měl zažít práci pod TOP šéfkuchařem některé z londýnských restaurací.

Koupil jsem tedy jednosměrnou letenku, zařídil bydlení a s životopisem v ruce, s naučenou větou „Hello, I am looking for a job.“ vyrazil hledat práci do centra. Netrvalo to ani pár hodin a první nabídky na práci jsem měl v e-mailu. Večer jsem si všechny prošel a narazil jsem na jednu, ve které je hlavní kuchařkou Kim Woodward, která pracovala i v restauraci Gordona Ramseyho. A tak jsem začal pracovat v restauraci SKYLON, která je přímo pod Londýnským okem.

 

První 3 měsíce (než jsem se naučil základy angličtiny) po mně všichni jen řvali a rozčilovali se se mnou, protože jsem nemohl být plnohodnotný kuchař. Možná ale právě díky tomu jsem se vše učil mnohem rychleji. Za 7 měsíců jsem se tu naučil víc než za 4 roky v českých restauracích – především to, že všechny suroviny musí být čerstvé a je potřeba k nim mít potřebnou úctu.

 

Po nějaké době jsem se rozhodl posunout se dále a chvíli pracovat v restauraci Story, která je považována za jednu z nejlepších v Londýně.

Nyní pracuji v restauraci Seven Park Place pod uznávaným francouzským šéfkuchařem Williamem Drabblem. Jeho filozofií je zachovat přirozenou vůni a chuť těch nejlepších dostupných surovin. Samozřejmě, stejně jako každý skvělý kuchař i William má své podpisové pokrmy, pošírovaný ocas z langusty a květákovým pyré a omáčkou s lososovým máslem.

 

Seven Park Place byl založen v září 2009 a získal Michelinskou hvězdu a 4 AA Rosettes jen rok po otevření. V této restauraci si Drabble také vytvořil své vlastní nenapodobitelné menu, ovlivněné klasickou francouzskou kuchyní s využitím těch nejlepších britských ingrediencí. Jeho láska k jídlu zaručuje to, že každý jeho nový pokrm je stejně nádherný a dobrý jako ten předcházející. A aby odrážel styl svého menu, byl zapojen i do výzdoby a designu Seven Park Place – stylového prostoru, který má pouze 26 míst k sezení. Jde o impozantní kulisu, jež zajišťuje dokonalý kulinářský zážitek.

Tuto moji zkušenost doporučuji všem absolventům SOŠ a SOU Polička, protože získají nenahraditelné kulinářské zkušenosti.

Podívejte se na informace o oboru Kuchař-číšník, který jsem studoval na SOŠ a SOU Polička nebo se přijďte podívat na den otevřených dveří na této škole.

 

Pavel Švestka