Carving na mezinárodním poli

Jaroslav ŠvihelNástěnka, Soutěže, Uncategorized0 Comments

Stuttgart 6.-7. 2. 2018 – SOŠ a SOU Polička zabodovala na soutěži s mezinárodní účastí. Nechala za sebou světové soupeře a těšila se tak ze stříbrného i zlatého pásma.

Sdružení gastronomického typu DEHOGA zaštiťovalo v letošním roce špičkovou carvingovou soutěž, která přinesla i v předchozích letech naší škole nemalé úspěchy. Nesmazatelné stopy v historii školy zde například zanechal Vojtěch Petržela, který v roce 2016 prolomil ledy světové konkurence a dokázal obsadit příčky zlatého pásma. Na tento úspěch navázal znovu, tentokrát již jako náš bývalý absolvent, který ale věrně šíří skvělou reklamu domovské škole. Ve Stuttgartu zopakoval svůj úspěch a v Live-carvingu zamířil přímo ke zlatu.

Stejného úspěchu se dostalo i Tomáši Štolovi (student 3. ročníku oboru Gastronomie), zlaté pásmo mu náleželo tentokrát v kategorii Kompozice. Nejednalo se ale o jeho jediný úspěch. Podařilo se mu nečekané a sbírku zlata doplnil i hodnotným stříbrem. Navíc porazil šampióny z Thajska, Mexika, Německa, Itálie i Francie.

Tomáš své carvingové nadšení rozvíjí od doby, kdy pronikal do tajů kuchařského řemesla na SOŠ a SOU Polička v oboru Kuchař-číšník. Následně zvolil studijní zaměření Gastronomie, v němž naplno realizuje carvingové nápady.

S carvingem jsou naši studenti pravidelně seznamováni hned v úvodním ročníku studia. Tento kurz je oblíbenou a hojně navštěvovanou aktivitou, která poskytuje jednak následné vzdělávání, jednak rozvoj tvořivosti a estetického povědomí. Posléze jsou carvingovými skvosty jedinečným způsobem zdobeny rauty, svatební hostiny, restaurace, zkrátka prostory a okamžiky, které mají zůstat trvale v paměti.

 „Dosaženého úspěchu si velice považujeme. Poděkování patří Tomášovi a samozřejmě i učitelce odborného výcviku Mgr. Renatě Zrůstové, která Tomáše vzdělává v oblasti gastronomické profese,“ komentuje uplynulou soutěž Mgr. Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku SOŠ a SOU Polička.