Za historií calvadosu do Francie

Jaroslav ŠvihelNástěnka, Soutěže0 Comments

Normandie 25.-26. 3. 2018 – SOŠ a SOU Polička je v letošním školním roce doslova symbolem premiér mezinárodního působiště České barmanské asociace. Kateřina Vymazalová se tak stala jediným českým reprezentantem v zemi s nejbohatší historií calvadosu.

Cesta za krásami Normandie začala už lednovým vítězstvím národního kola barmanské soutěže. Česká barmanská asociace si tímto jednoznačně zvolila svého zástupce, který bude světově šířit jméno českého barmanství. Veškerá důvěra padla na Kateřinu, ta se výzvy nezalekla a rozhodla se nic nenechat náhodě. Nevynechala žádnou soutěžní přípravu a školní lavice téměř natrvalo vyměnila za mixážní pult, kde vytvářela kreativní koktejly s primární zeleninovou ingrediencí a calvadosem. V propozicích soutěže Francouzi vtipně projevili svůj gastronomický šarm, který obvykle ve velkém upřednostňuje spíše sladkou chuť. Tu ale byli schopni skvěle začlenit i do zeleninových drinků.

Účast na 22. ročníku Coctail Calvados Trophies s nadšením přijalo kromě pořádající země ještě dalších 14 států (Británie, Rusko, Švédsko, Finsko, Estonsko, Litva, Polsko, Česká republika, Nizozemí, Švýcarsko, Itálie, Belgie, Lucembursko a Německo). Putování naší výpravy odstartovalo 25. 3. v 7.00 hod. na pražském letišti, odkud po dvouhodinovém letu dorazila do Paříže a vydala se směr Porte Maillot, kde se měli sejít soutěžící. Následovala vzdělávací část – exkurze do muzea calvadosu, Calvados Experience, což byl pro soutěžící ojedinělý zážitek a odborná příprava zároveň. Zhlédli 3D projekci zaměřenou na vývoj calvadosu a nesměla chybět ani ochutnávka, nakonec se přítomní zástupci vybraných zemí odebrali vstřebat náročné a vysoce atraktivní zážitky do hotelu Mercure (v městě Caen).

Samotný soutěžní den začal 8. hodinou ranní, odjezdem do centra barmanského zápolení – Centre de Congres. Nejprve bylo nutné absolvovat 20minutový test, který vyzkoušel úroveň povědomí soutěžících o historii calvadosu. Druhým bodem akce byly workshopy (kombinace calvadosu se sýry, rybami, dezerty a delikatesami normandské oblasti). Ve 14.00 hodin přistoupili barmanští junioři k hlavní praktické části – míchání drinků. Zde se Kateřina Vymazalová umístila na 10. příčce a splnila tak úkol, který jí byl svěřen – zviditelnit zemi, která byla do této přehlídky vybrána poprvé. „Měli jsme čest reprezentovat Českou republiku, čehož si moc vážíme. Získali jsme zkušenosti z francouzského barmanství, navázali kontakty s ostatními soutěžícími a celý pobyt nás namotivoval do další práce. Velký dík patří pořadatelům této prestižní akce a také našemu „zájezdu“ – partě skvělých lidí, která šířila příjemnou atmosféru a smích. Tuto partu tvořili Kateřina Vymazalová – studentka G3, Roman Uhlíř, Michael Lapčík a Jan Lukáš – představitelé České barmanské asociace,“ s nadšením hodnotí soutěž Mgr. Petra Reslerová, učitelka odborného výcviku SOŠ a SOU Polička, úspěšná „trenérka“ Kateřiny Vymazalové.