Vepřová panenka s gratinovanými brambory

Michal KozelRecepty a tipy

Vepřová panenka s gratinovanými brambory, cibulové ragú, pepřová omáčka, slaninové chipsy

1 porce

Panenka

  • 200 g panenky
  • česnek
  • hořčice
  • sůl
  • pepř

Panenku namarinujeme, opečeme na oleji, dopečeme v troubě při 60°C (uprostřed masa nesmí být teplota vyšší).

Brambory

  • 100 g brambor
  • 100 ml smetany
  • 1 česnek
  • parmezán (možný i ovčí sýr)

Brambory nakrájíme na tenké plátky, povaříme, do tvořítek skládáme brambory, svařenou smetanu s česnekem a solí, mezi vrstvy parmezán (i nahoru) a necháme zapéct.

 

Ragú

  • 1 červená cibule
  • 1 šalotka
  • máslo
  • červené víno
  • šalvěj

Nakrájenou cibuli a šalotku orestujeme, podlijeme červeným vínem, doplníme šalvějí. Víno necháme vypařit, přidáme sůl a cukr.

 

Omáčka

  • sůl
  • pepř
  • šalotka
  • slanina
  • smetana

Orestujeme si slaninu, na ní šalotku, přidáme pepř, osolíme, podlijeme smetanou, necháme vypařit, jemně promixujeme tyčovým mixérem, poté můžeme propasírovat.

Chipsy

Slaninu dáme na pečicí papír a pečeme do křupava.

 

Dobrou chuť