Palačinka s gravlaxem a cherry rajčaty, salátem a medovo-hořčičnou omáčkou
Minulý měsíc jsem měla možnost zúčastnit se, tentokrát jako číšník, akce Gastro Junior Bidvest Cup 2017. Stálo to dlouhé dny přípravy, maximální energii paní mistrové a mé nervy byly nadranc.
Jako číšník jsem měla dohotovovat pokrm před hostem a vhodně zvolit nápoj. Zvolila jsem si předkrm – palačinku plněnou koprovo-smetanovou redukcí, gravlaxem, cherry rajčaty, salátkem a medovo-hořčičnou omáčkou.
Redukce – odvařit čili zmenšit obsah
Gravlax – losos naložený v soli, cukru a kopru
Restování – prudké opečení na malém množství dobře rozehřátého oleje
Pro přípravu předkrmu na jednu porci budeme potřebovat:
- mléko 30 ml
- polohrubá mouka 15 g
- vejce 5 g
- smetana 4 cl
- kopr čerstvý 10 g
- citron dle chuti
- losos 35 g
- sůl dle chuti
- cukr krupice dle chuti
- pomerančová kůra 5 g
- cherry rajčátka 10 g
- hořčice 5 g
- mix salát 3 g
Postup
- Uděláme palačinky z mléka, polohrubé mouky, vejce a špetky soli.
- Na sucho orestujeme čerstvý nasekaný kopr.
- Zalijeme smetanou a redukujeme.
- Mezitím si prohřejeme na troše oleje palačinku a společně orestujeme rajčata.
- Redukci dochutíme solí a citronem, měla by být velmi hustá.
- Palačinku si naplníme redukcí a složíme na dvakrát.
- Připravíme si omáčku z dijon hořčice, medu a šťávy z pomeranče.
- Na talíř servírujeme palačinku doplněnou gravlaxem s cherry rajčaty, salátem a medovo-hořčičnou omáčkou.
Přeji dobrou chuť.