Palačinka s gravlaxem a cherry rajčaty, salátem a medovo-hořčičnou omáčkou

Michal KozelRecepty a tipy

Palačinka s gravlaxem a cherry rajčaty, salátem a medovo-hořčičnou omáčkou

Minulý měsíc jsem měla možnost zúčastnit se, tentokrát jako číšník, akce Gastro Junior Bidvest Cup 2017. Stálo to dlouhé dny přípravy, maximální energii paní mistrové a mé nervy byly nadranc.

Jako číšník jsem měla dohotovovat pokrm před hostem a vhodně zvolit nápoj. Zvolila jsem si předkrm – palačinku plněnou koprovo-smetanovou redukcí, gravlaxem, cherry rajčaty, salátkem a medovo-hořčičnou omáčkou.

Redukce       –           odvařit čili zmenšit obsah

Gravlax          –           losos naložený v soli, cukru a kopru

Restování     –           prudké opečení na malém množství dobře rozehřátého oleje

Pro přípravu předkrmu na jednu porci budeme potřebovat:

  • mléko 30 ml
  • polohrubá mouka 15 g
  • vejce 5 g
  • smetana 4 cl
  • kopr čerstvý 10 g
  • citron dle chuti
  • losos 35 g
  • sůl dle chuti
  • cukr krupice dle chuti
  • pomerančová kůra 5 g
  • cherry rajčátka 10 g
  • hořčice 5 g
  • mix salát 3 g

Postup

  1. Uděláme palačinky z mléka, polohrubé mouky, vejce a špetky soli.
  2. Na sucho orestujeme čerstvý nasekaný kopr.
  3. Zalijeme smetanou a redukujeme.
  4. Mezitím si prohřejeme na troše oleje palačinku a společně orestujeme   rajčata.
  5. Redukci dochutíme solí a citronem, měla by být velmi hustá.
  6. Palačinku si naplníme redukcí a složíme na dvakrát.
  7. Připravíme si omáčku z dijon hořčice, medu a šťávy z pomeranče.
  8. Na talíř servírujeme palačinku doplněnou gravlaxem s cherry rajčaty, salátem a medovo-hořčičnou omáčkou.

Přeji dobrou chuť.