Vyzkoušejte si carving – vyřezávání do ovoce a zeleniny

Michal KozelRecepty a tipy

 

Vyřezávání do ovoce a zeleniny, takzvaný carving, se v Čechách rozšířil v posledních deseti letech. Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv, dokonce i do sýrů. Bez umění moderních uměleckých řezbářů ovoce a zeleniny se neobejde žádná významná společenská událost.

Carving neboli dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny patří k činnosti, která se řadí do takzvané kuchařské artistiky. Řezbáři jsou schopni vyřezávat do různých druhů ovoce a zeleniny, stranou jejich zájmu ale nezůstávají ani sýry. Vyřezat zvládnou nejen komplikované květinové tvary, ale také různé nápisy – carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.

Kolébkou carvingu je Asie

První poznatky o vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny pocházejí ze 7. století našeho letopočtu. Dekorativní vyřezávání má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Za lídra ve vyřezávání je považováno Thajsko.

Na začátku zdobily výrobky řezbářských mistrů stoly císaře a jeho dvora, postupně se však toto umění začalo šířit i do rodin obyčejných lidí. Zhruba v polovině 30. let minulého století v Thajsku, ve snaze obnovit pohasínajícího slávu tamějšího carvingu, začali zavádět volitelný předmět vyřezávání ovoce a zeleniny.

Na začátku bylo jablko

Ke carvingu jsem se dostal díky volitelným kurzům na naší škole a našel jsem v tom vášeň. Baví mě díky mému citu pro jemnost, kterou v tomto oboru využívám naplno. Hrozně mě naplňuje pocit, že je carving výjimečný, dokonce i v mém okolí dosud nepoznaný.

Nejde jen o vyřezávání do ovoce – ta škála surovin, do kterých se dá tvořit je široká a já pomalu poznávám další a další možnosti této disciplíny. Pro začátečníky je nejvhodnější jablko nebo brambory, na těchto surovinách se tak nováčci nejlépe naučí práci s nožem. Později se řeže do vodních a cukrových melounů, dýní a specialitou je pak například papája, mango, zázvor nebo kokos.

Jak vytvořit růži z řepy? Zvládnete to i vy!

1. Základ je očistit surovinu, v tomto případě odstraníme slupku.

2. Ze samotné řepy vytvarujeme pomocí zeleninového nože tvar diamantu, od kterého se bude odvíjet celkový tvar a velikost.

3. Teď přijde na řadu thajský nůž. Thajský nůž je speciální a poměrně drahý nůž, na začátek postačí i obyčejný nožík. Kdo chce s carvingem začít, měl by si koupit speciální sadu, obsahující i dlátka (začátečníky hodně využívaná) a nože. Nožů je více typů, nejvyužívanější je ten na obrázku. Rozlišují se podle délky čepele a měkkosti. Více info o profi nožích zde.

4. Vezmeme si řepu do ruky a začneme tvarovat lístek na nejrovnější části.

5. Hned potom, pomocí kolmého řezu, odkrojíme část za lístkem, tím docílíme toho, že se nám lístek ukáže a můžeme řezat dál.

6. V polovině prvního lístku začneme vyřezávat ten druhý. Pomocí tohoto vyřezávání docílíme návaznosti lístků na sebe.

7. Opět kolmým řezem obkrojíme.

8. Tímto způsobem pokračujeme, postupně tak výšku lístků snižujeme, čímž docílíme nižšího středu, a tím vyšší plastičnosti.

9. Nakonec dočistíme nečistoty.

Tak – váš první výtvor je na světě!