Caffè latte- oblíbený nápoj všedního dne

Michal KozelRecepty a tipy

     Tento kávový nápoj vznikl v Itálii (vypovídá už o tom název – caffè =  káva, latte = mléko) jako káva pro děti, jelikož obsah kávy a mléka je v poměru až 1:7, tudíž se na dětech následky kofeinu tolik neprojeví. Jedinými dvěma přísadami je espresso a našlehané mléko. Caffè latte doporučuji těm, kteří si kávu např. ze zdravotních důvodů nemohou dopřát, a hlavně dětem, pro které bylo určeno.  

K přípravě  oblíbeného „lattéčka“ budeme potřebovat plnotučné mléko a kvalitní kávu.

Postup, pokud máme kávovar, vypadá následovně:

  • vytáhneme plnotučné mléko z lednice
  • vlijeme ho do nerezové konvičky (tzv. „po hubičku“)
  • odpustíme páru pro pročištění trysky
  • vložíme trysku do mléka
  • začneme šlehat
  • při dosažení teploty 68°C vypneme přísun páry
  • našlehané mléko přelijeme do předehřáté sklenice
  • uděláme espresso standardním způsobem
  • do páky si vložíme 7 g namleté kávy
  • stlačíme 20kilovou silou kávová zrnka
  • odpustíme vodu u kávovaru
  • zasadíme porta filter do hlavy kávovaru
  • espresso necháme téct do malé keramické konvičky
  • obsah konvičky nalijeme doprostřed sklenice s našlehaným mlékem
  • pokud dodržujeme napsaný postup, zbarví se nám caffè latte do tří barev (nejvrchnější vrstva je bílá pěna, uprostřed espresso a vespod oddělené mléko)
  • doporučuji nemíchat – pít přes mléčnou emulzi

Pokud kávovar nemáte, nesmutněte, caffè latte se dá uvařit i stále populárnějším french pressem:

  • ohřejeme si plnotučné mléko
  • uvaříme kávu standardním způsobem, ale postačí méně vody
  • necháme vylouhovat 3,5 minuty
  • stlačíme píst dolů a slijeme do malého šálku, lépe do keramické konvičky
  • vypláchneme si french press a vlijeme do něj ohřáté mléko
  • sítkem děláme pohyby nahoru a dolů, dokud v mléce není pěna
  • následně nalijeme do dlouhé hubené sklenice mléko a do něj kávu