Tento kávový nápoj vznikl v Itálii (vypovídá už o tom název – caffè = káva, latte = mléko) jako káva pro děti, jelikož obsah kávy a mléka je v poměru až 1:7, tudíž se na dětech následky kofeinu tolik neprojeví. Jedinými dvěma přísadami je espresso a našlehané mléko. Caffè latte doporučuji těm, kteří si kávu např. ze zdravotních důvodů nemohou dopřát, a hlavně dětem, pro které bylo určeno.
K přípravě oblíbeného „lattéčka“ budeme potřebovat plnotučné mléko a kvalitní kávu.
Postup, pokud máme kávovar, vypadá následovně:
- vytáhneme plnotučné mléko z lednice
- vlijeme ho do nerezové konvičky (tzv. „po hubičku“)
- odpustíme páru pro pročištění trysky
- vložíme trysku do mléka
- začneme šlehat
- při dosažení teploty 68°C vypneme přísun páry
- našlehané mléko přelijeme do předehřáté sklenice
- uděláme espresso standardním způsobem
- do páky si vložíme 7 g namleté kávy
- stlačíme 20kilovou silou kávová zrnka
- odpustíme vodu u kávovaru
- zasadíme porta filter do hlavy kávovaru
- espresso necháme téct do malé keramické konvičky
- obsah konvičky nalijeme doprostřed sklenice s našlehaným mlékem
- pokud dodržujeme napsaný postup, zbarví se nám caffè latte do tří barev (nejvrchnější vrstva je bílá pěna, uprostřed espresso a vespod oddělené mléko)
- doporučuji nemíchat – pít přes mléčnou emulzi
Pokud kávovar nemáte, nesmutněte, caffè latte se dá uvařit i stále populárnějším french pressem:
- ohřejeme si plnotučné mléko
- uvaříme kávu standardním způsobem, ale postačí méně vody
- necháme vylouhovat 3,5 minuty
- stlačíme píst dolů a slijeme do malého šálku, lépe do keramické konvičky
- vypláchneme si french press a vlijeme do něj ohřáté mléko
- sítkem děláme pohyby nahoru a dolů, dokud v mléce není pěna
- následně nalijeme do dlouhé hubené sklenice mléko a do něj kávu