Naši žáci opět posouvali hranice baristiky

Filip ČervenýNástěnka, Soutěže a úspěchy

Žatec 10. 5. 2018 – Studenti opět posouvali hranice baristiky. Ondřej Kaňka vévodil kávové technice. Kateřina Vymazalová je stálou ozdobou barmanů, její nápoje zkrátka lákají…

V Žatci se nenechávají unášet pouze příznačnou vůní hojně navštěvovaného muzea chmele, rádi se oddají i kávě a ochutnají barmanská lákadla. Svodům dalekého Žatce neunikli ani vybraní žáci SOŠ a SOU Polička, když vyrazili poměřit své znalosti a dovednosti s celorepublikovými gastronomickými esy. Juniorské zápolení si s radostí vychutnala Kateřina Pražanová, která směle propaguje barvy SOŠ a SOU Polička. Čtvrteční štěstí jí bylo nakloněno a Katka bez bronzové příčky neodjížděla. Dekorování medailovou poctou zde zažila i Kateřina Vymazalová, té náleželo zlato, rekordní bodové hodnocení a navíc ocenění za nejlepší technickou práci u barmanů.  Zkrátka oběma děvčatům se JUNIOR COCTAIL COMPETITION CBA „vyplatil“.

Žatečtí ale neponechali nic náhodě a šanci zviditelnit se dali i kávovým nadšencům, kteří jednoznačně prokázali, že baristika udává hlavní tón současné „nápojové“ gastronomii. Náš Ondřej Kaňka byl dokonce zvolen jako technicky nejzdatnější barista, což příjemně vyladilo jeho dojem z celkové 7. příčky. O místa nejpřednější svedl čestný souboj další z poličských reprezentantů Daniel Horák – dovednosti a snaha mu přinesly nepřehlédnutelné 4. místo.

Žatecký pohár je poslední z gastronomických soutěží letošního školního roku, teď už se mohou všichni naplno soustředit na dny obrozenecké kuchyně M. D. Rettigové, jejíž gastronomická slavnost již doslova klepe na pomyslné litomyšlské brány rozličných chutí i vůní.